De Twee 'Ied Gebeden
Iemaam as-S'adie De Profeet vrede zij met Hem heeft opgedragen dat men er (gezamenlijk) naar toe gaat, zelfs de jonge (niet-getrouwde) vrouwen en menstruerende. Zij (allen) getuigen het goede en de smeekbeden van de moslims, behalve dat de menstruerenden wegblijven van de gebedsplaats. Overgeleverd door Boechaarie en Moslim.
De tijd van het Gebed: vanaf dat de zon ter hoogte van een speerlengte is opgegaan tot aan de Zawaal (hoogste-stand van de zon net voor het Dhor-gebed).
De Soennah (kwa uitvoering) is: het te verrichten in de woestijn (openvlakte) en zo vroeg mogelijk tijdens het Adha (slachtfeest) gebed en wat later tijdens het Fitr-gebed. Voor het Fitr gebed wordt er specifiek een oneven aantal dadels genuttigd en (men) reinigt zich voor dit gebed en trekt de beste kleding aan. Men gaat via een weg naar het gebed toe en komt via een andere weg terug.
Hij (de Iemaam) bidt voor hen twee raka’ah zonder een adzaan of iqaamah te maken. In de eerste raka’ah geeft hij zeven takbiers (Allaahoe Akbar), de openingstakbier (takbieratoel-ihraam) hierbij inbegrepen.
Bij de tweede raka’ah geeft hij buiten de takbier voor het opstaan naar de tweede raka’ah vijf takbiers en heft hij zijn handen omhoog bij alle takbiers. Tussen elke twee takbiers prijst hij Allaah en doet hij vredeszegeningen voor de Profeet vrede zij met Hem. Vervolgens leest hij luidop (hoofdstuk) al-Faatiha en een andere Soerah.
Als hij salaam geeft (aan het einde van de Salaah) dan geeft hij twee Choetbah’s (preken), netzoals de twee Choetbah’s tijdens het Djoemoe’ah (vrijdagmiddag) gebed, behalve dat hij ervoor zorgt dat hij tijdens elke Choetbah de meest passende regelgevingen opnoemt die betrekking hebben op het tijdstip (van preken).
Het is in het algemeen aanbevolen om de avonden voor de beide ‘Eid-gebeden Takbier te maken, en tevens tijdens de eerste tien dagen van (de maand) Dhul-Hidja. En specifiek na elke verplichte Salaah: vanaf Salaatoel-Fadjr op de dag van ‘Arafaat tot en met het Asr-gebed aan de het einde van de Tashrieq-dagen (11, 12 en 13 Dhul-Hidja):
((Allaahoe Akbar, Allaahoe Akbar, Allaahoe Akbar, La Ilaaha Illallaah, Allaahoe Akbar, Allaahoe Akbar, Wa Lillaahie al-Hamd)).[1]
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Overgeleverd door Ibn Abie Saybah (2/165) op gezag van Ibn Masoed Moge Allaah's Tevredenheid met hem zijn.
het te verrichten in de woestijn (openvlakte) en zo vroeg mogelijk tijdens het Adha (slachtfeest) gebed en wat later tijdens het Fitr-gebed. Voor het Fitr gebed wordt er specifiek een oneven aantal dadels genuttigd en (men) reinigt zich voor dit gebed en trekt de beste kleding aan. Men gaat via een weg naar het gebed toe en komt via een andere weg terug.