De biografie van Sheikh Mohammed Saalih’ Al-‘Oethaymien
(moge Allah hem genadig zijn).
Wie van ons is in de Islamitische wetenschappelijke sector niet bekend van
Sheikh ibn al-‘Oethaymien?
Zijn kennis heeft vele landen en mensen bereikt. Deze geleerde en andere geleerden voerden hun werk zuiver en alleen voor Allah uit, en altijd gaven zij raad en advies aan de moslims, zij die de weg van de oprechte voorgangers (As-salaf As-saalih) (moge Allahs genade met hen zijn) volgen. Het leven van de biografie van deze geleerden is een bron van versterking van het geloof door hun kennis te bestuderen en hun goede voorbeeld te volgen en profijtvolle kennis uit hun lessen en lezingen te halen, daarom willen we in dit blad dit keer kort bespreken; de biografie van onze geleerde
Sheikh ibn Al-‘Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).
Sheikh Mohammed ibn Al’Oethaymien was een edele opvoeder en goed voorbeeld betreffende kennis, eerlijkheid, zuiverheid, vrees voor Allah, etc.
Hij was een geleerde in de uitleg van de Qor-aan (Tafsier), in de geloofsleer (‘Aqidah), profetische biografie (Sierah), fundamenten van de religie (Al-osool), in de Arabische grammatica (Nah’w) en de rest van de islamitische wetenschappen.
Hij was een geleerde die tot Allah uitnodigde met wijsheid en kennis. Vele moslims uit de hele wereld hebben profijtvolle kennis uit zijn lessen en onderzoeken gedaan. Hij was onze geleerde die in het wetenschappelijke gebied gemist wordt, Mohammed ibn Saalih Al-‘Oethaymien (moge Allah hem genadig); moge Allah hem een brede genade schenken en een plek in het Paradijs gunnen met degenen waar Zijn gunsten op rusten, met de profeten, edelen, martelaren en oprechten.
Zijn naam en geboorte…
Hij is Aboe abdiellah Mohammed Ibn Saalih’ ibn Mohammed Ibn Soelaymaan Ibn Abdoerrah’maan Al-‘Oethaymien Al-Woehaybie At-tammiemie. Zijn geboorte was in de avond van de 27ste dag van de gezegende maand Ramadan, in het jaar 1347 H1 , te ‘Onayzah, één van de steden van Al-Qaseem in Saoedi-Arabië.
Zijn kennisvergaring…
Hij heeft de Qor-aan onderwezen gekregen van zijn opa, de vader van zijn moeder: Abdoerrah’maan Ibn Soelaymaan Ad-daamiegh (moge Allah hem genadig zijn), daarna leerde hij het schrijven en wat poëzie en wiskunde. Hij ging studeren in een school waar hij de Qor-aan geleerd heeft in een vroeg stadium van zijn jeugd, tevens wat teksten in de hadith-wetenschap en de islamitische jurisprudentie.
De geleerde Sheikh Abdoerrah’maan Ibn Naasir As-sa’die (moge Allah hem genadig zijn) had een paar van zijn studenten uitgekozen om de nieuwkomers te onderwijzen. Een van deze studenten was Sheikh Mohammed Ibn Abdoel-‘Aziz Al-Mtawwe’ (moge Allah hem genadig zijn). Aan hem was onze Sheikh gekoppeld. Toen hij een goed niveau bereikte van de tawheed, fiqh en An-nah’w, ging hij kennis opdoen bij Sheikh Abdoerrah’maan Ibn Naasir As-Sa’die.
Sheikh Al-‘Oethaymien kreeg van hem lessen in de hadieth, Tafsier, tawheed, fiqh en de fundamenten van de fiqh, Al-Faraa-ed en An-nah’w.
Sheikh Abdoerrah’maan As-Sa’die is de eerste onderwijzer van Sheikh Al-‘Oethaymien waar hij veel kennis van gekregen heeft en geraakt werd door zijn manieren, kennis en het volgen van de juiste bewijzen uit de Qor-aan en Soennah en als laatste de wijze van onderwijzen. Wegens de intelligentie van Sheikh Al-‘Oethaymien, zijn wedijver en goede inspanning was het een reden geweest voor de geleerde As-Sa’die om Sheikh Al-‘Oethaymien te verzoeken een leraar te worden.
Sheikh Al-‘Oethaymien heeft de kennis van de verplichtingen (‘ielm al-Faraa-ied) gekregen van Sheikh Abdoerrahmaan Ibn ‘Ali Ibn ‘Awdaan (moge Allah hem genadig zijn) tijdens de periode waarbij hij de rechter was van ‘Onayzah.
Tevens heeft Sheikh Al-‘Oethaymien, grammatica en uitspraak gestudeerd bij Sheikh Abdourrazaaq ‘Afiefie tijdens zijn verblijf te ‘Onayzah.
Toen de wetenschappelijke academie te Riyaad werd geopend, werd de Sheikh verzocht door een paar van zijn broeders om daar deel aan te nemen. Hij vroeg toestemming aan zijn Sheikh, de geleerde Abdoerrahmaan As-Sa’die, deze kreeg hij en hij nam deel aan de lessen in het jaar 1372 H.
In de academie heeft hij genoten van lessen bij vele geleerden zoals de geleerde Sheikh Mohammed Al-Amien As-Shanqitie, Sheikh Abdel-Aziz Ibn Naasir Ibn Rasheed en
Sheikh Abdoerrahmaan Al-iefrieqie en andere (moge Allah’s genaden met hen allen zijn). Hij nam contact op met Sheikh Abdel-Aziz Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn), hij kreeg van hem
Sahih Al-Boekhaarie en vele boeken van Sheikh Al-Islaam Ibn Taymieyyah. Hij had profijt van de hadieth-kennis van Sheikh Ibn Baaz en vergelijkingen leggen tussen de vele islamitische jurisprudentiegeleerden van verschillende fiqh-madaahieb. Sheikh Ibn Baaz is de tweede persoon waar Sheikh Al-‘Oethaymien door beïnvloed is.
Hij studeerde af aan de wetenschappelijke academie en vervolgde zijn universitaire studies totdat hij afstudeerde aan de universiteit van Al-imaam Mohammed Ibn Sa’oed Al-islaamiyya te Riyaad.
Zijn werkzaamheden en wetenschappelijke activiteiten…
· De Sheikh begon te onderwijzen in het jaar 1370 H in de moskee Al-Kabier te ‘Onayzah in de tijd van zijn Sheikh Abdoerrahmaan As-Sa’die. Toen hij afstudeerde aan de wetenschappelijke academie, werd hij aangewezen om als professor te werken in de wetenschappelijke academie te ‘Onayzah in het jaar 1347 H.
· In 1376 H overleed zijn Sheikh Abdoerrahmaan As-Sa’die. Hij nam het imaamschap over van de moskee Al-Kabier te ‘Onayzah. Ook nam hij het houden van preken en het onderwijzen in de openbare bibliotheek van ‘Onayzah over, die gekoppeld is aan de moskee die door zijn Sheikh in het jaar 1359 H opgericht was.
· Toen het aantal studenten vermeerderde waardoor de bibliotheek te klein werd, begon hij te onderwijzen in de moskee. Verschillende studenten uit het koninkrijk en daarbuiten volgden de lessen. Het waren honderden studenten die serieus lessen volgden bij de Sheikh en niet alleen aanwezig waren om te luisteren. Hij bleef in de moskee Al’Djaami’ onderwijzen, was imam en preekhouder totdat hij overleed.
· Hij was een leraar aan de islamitische universiteit van Al-imaam Mohammed Ibn Sa’oed te Al-Qaseem op de afdeling wetgeving en fundamenten van de religie vanaf het jaar 1398-1399 totdat hij overleed (moge Allah’s genade met hem zijn).
· Hij gas les in Al-Masdjid Al-Haraam (Mekka) en in de Al-haraam Al-Madani (Medinah) tijdens de Hadj- ramadan periodes en tijdens de zomervakanties.
· Hij hielp mee aan verschillende wetenschappelijke commissies in Saoedi-Arabië.
· Hij gaf telefonisch lezingen en lessen buiten en binnen Saoedi-Arabië.
· Hij kreeg het voorzitterschap van de vereniging Qor-aanschool te ‘Onayzah vanaf oprichten in het jaar 1405 H tot zijn overlijden.
· Hij was lid van de wetenschappelijke commissie van de islamitische universiteit van Al-imaam Mohammed Ibn Sa’oed in de studiejaren: 1398-1399 H en 1399-130 H.
· Hij was lid van de islamitische wetgevingacademie en de fundamenten van de religie te Al-Qaseem en voorzitter van de geloofsleer afdeling.
· Hij was lid van de commissie van grote geleerden en Saoedi-Arabië, vanaf het jaar 1407 tot zijn overlijden.
Naast de edele functies en verantwoordelijkheden die hij uitvoerde, haastte hij zich om mensen profijtvolle kennis aan te bieden en hun vragen te beantwoorden en hun wensen te bevredigen, door de dag en nacht heen, tijdens zijn verblijf en tijdens zijn reis, tijdens gezondheid en ziekte. Moge Allah hem grote genade schenken. Hij verbond zich ook aan gestructureerde vergaderingen en wetenschappelijk profijtvolle zittingen. Hij vergaderde daarom met de rechters van de streek Al-Qaseem en leden van werknemers aan de instantie om uit te nodigen tot het goede en het slechte te verafschuwen, te ‘Onayzah en met de prekers van ‘Onayzah en met de grote geleerden van dat gebied en met de studenten die daar verbleven en de organisatie van de Qor-aanscholen. Hij hield de wekelijkse zitting bij hem thuis en de maandelijkse vergadering in de moskee, dit naast de vele zittingen en vergaderingen die hij buiten zijn streek bijwoonde. Zo was hij op ieder gebied van da’wa actief met zijn voortdurende inzet en inspanning. Er werd gezegd dat zijn kennis en zijn inspanning, op elk gebied een stromend regenval van kennis was. Aan hem werd de prijs toegekend van koning Faysal, waarbij hij gekenmerkt werd als dienende voor de islam in het jaar 1414 H. Aan hem werden de volgende eigenschappen toegekend door de jury:
1 Hij werd gesierd door goed gedrag van geleerden en vooral door vrees voor Allah en door gastvrijheid en het zeggen van de waarheid en het werken aan de wensen van de moslims en door het verlenen van advies aan hen.
2 Velen hebben profijtvolle kennis van hem gekregen, dit via zijn lessen, antwoorden en boeken.
3 Hij gaf lezingen in vele streken in het land.
4 Hij nam deel aan verschillende grote islamitische conferenties.
5 Hij had een speciale manier van uitnodigen tot de islam met wijsheid en goede bewoordingen en hij was een goed voorbeeld die de Manhadj van de salaf volgde betreffende de denkwijze en manieren.
Hij (moge Allah hem genadig zijn) bereikte veel kennis over de religie van Allah, zijn hele leven heeft hij besteed aan het vergaren van kennis en vervolgens het te onderwijzen en verspreiden aan anderen. De Sheikh gebruikte altijd authentieke bewijzen en goede bewoordingen en plaatste het bewijs op de plek waar het hoorde. Tevens hield hij heel erg vast aan de weg die As-salaf As-salih (vrome voorgangers) volgden, zowel in de geloofsleer als in andere wetenschappen, dit verbeeldt in de kennis als het in de kennis als het werk en uitnodiging tot de islam. Zijn wetenschappelijke onderzoeken en manier van uitnodiging was gebaseerd op de juiste Manhadj.
Allah de Verhevene heeft hem intelligentie gegeven waarbij hij heel snel correcte bewijzen, regels en fundamenten kon gebruiken. Hij had een erg brede jurisprudentiekennis en een hoog niveau van de Arabische taal.
Hij heeft zijn tijd gestoken in het onderwijzen, opvoeden, het geven van fatawa’s en het onderzoeken van vele zaken. Hij gunde zichzelf geen rust, zelfs wanneer hij naar de moskee ging, werd hij opgewacht door mensen die hem vragen stelden, waarbij hij antwoorden gaf die allemaal geregistreerd en opgenomen werden.
De Sheikh (moge Allah hem genadig zijn) had een perfecte wijze van onderwijzen. Hij discussieerde en stelde vragen aan zijn studenten zodat hij zekerheid in hen zaaide en zodat de lessen boeiend werden. De Sheikh was verder actief op heel veel gebieden. Moge Allah hem belonen en een plek schenken in het paradijs.
Zijn persoonlijke eigenschappen…
De Sheikh was een oprechte persoon. Zijn kennis was niet alleen het geven van lessen, lezingen en het plegen van onderzoeken; aan hem merkte men dat hij deze kennis ook in zijn leven praktiseerde, door zijn nobele gedrag. Hij gedroeg zich eenvoudig en was een volstrekt goed voorbeeld.
Hij was iemand die zijn tijd goed indeelde en er zuinig op was. Hij was een geduldig persoon, hij was ijverig met het vergaren van kennis. De Sheikh had altijd een glimlachend gezicht jegens zijn broeders, was zeer sociaal met de moslims. De Sheikh praktiseerde de Soennah van de profeet (vrede zijn met hem) in alle opzichten van het leven. Een van de dingen die duidelijk zichtbaar waren aan hem, was dat de Sheikh voor dat hij een antwoord gaf op vragen zelf vele vragen stelde om het juiste antwoord te geven, gebaseerd op een authentieke bewijsvoering. Wanneer hij een vraag niet zeker wist te beantwoorden, gaf hij toe dat hij het verder moest onderzoeken.
De Sheikh was ijverig om zijn broeders te helpen en te onderwijzen, zelfs tijdens zijn korte verblijf in de Verenigde Staten, waar hij naar toe ging wegens een medische behandeling, onderwees hij de moslims en gaf vele lezingen en lessen aan hen. Zo bleef hij (moge Allah’s genade met hem zijn) ondanks dat hij erg ziek werd, geduldig met zijn ziekte tot de dag dat zijn ziel ontnomen werd. Moge Allah onze Sheikh Zijn wijde Tuinen laten bewonen.
Zijn dood (moge Allah hem genadig zijn)…
De moslim Oemmah kreeg voor het gebed van Al-maghreb op woensdag 15 Shawwaal 1421 H, het bericht dat de geleerde Mohammed Ibn Saalih Al-‘Oethaymien in de stad Jeddah, in Saoedi-Arabië overleden was. Alle steden en dorpen werden droevig door zijn overlijden en condoleerden elkaar. Ieder persoon voelde een groot gemis en groot verdriet.
Voor het lichaam van Sheikh Al-‘Oethaymien werd in Al-Masdjid Al-Haraam gebeden na salat Al-‘Asr op donderdag 16 Shawwaal 1421 H, waarbij duizenden mensen zijn begrafenis bijwoonden in een immens grote tocht. Die dag daarop werd voor zijn lichaam ook Salat al ghaa-ieb gebeden in alle steden van het land en buiten het land, duizenden en miljoenen mensen, de Enige die hun aantallen weet is hun Schepper. Hij (moge Allah hem genadig zijn) is te Mekkah begraven.
Acceptatie in de harten van de mensen, is een grote gunst die Allah aan de dienaren die Hij wilt gunt. Vele harten hebben van de geleerde Al’Oethaymien gehouden, wij vragen Allah de Verhevene, Hem smekend om de Sheikh te laten behoren tot degenen waarover de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gezegd heeft:
“Als Allah van een dienaar houdt, roept de Engel Gabriël dat Allah van die en die persoon houdt. Hij zal van hem als volgt gaan houden; Gabriël roept dan tot de bewoners van de Hemel dat Allah van die en die persoon houdt; heb dan liefde voor hem. De bewoners van de Hemel zullen dan van hem houden en op aarde zal de acceptaties voor hem gelegd worden bij de bewoners van de aarde”.
Hij (moge Allah hem genadig zijn) heeft vijf zonen achtergelaten en wel: Abdoellah, Abdoerrahmaan, Ibrahiem, Abdel-Aziz en Abderrahim. Moge Allah hen zegenen en goede nakomelingen schenken. Met zijn overlijden heeft het land en de Moslim Oemmah een bekende en belangrijke geleerde verloren en een van de oprechten van haar mannen die ons laten herinneren hoe onze salaf leefden, zowel in hun aanbidding als manieren als liefde om de kennis te verspreiden en hun broeders profijtvolle kennis te schenken.
We vragen Allah, om onze geleerde Zijn Barmhartigheid over hem te schenken en hem Zijn paradijs te laten bewonen. Moge Allah hem vergeven en hem belonen voor datgene wat hij gegeven en gepresenteerd heeft aan de islam en de moslims en de moslims geduld schenken met zijn verlies. Lof zij Allah, we accepteren Zijn lotbestemming en zijn bepaling. We zijn van Allah en we zullen naar Hem terug keren. En Allahs zegeningen en groeten zijn met Zijn boodschapper Mohammed Ibn Abullah en met zijn familieleden, metgezellen en met degenen die hen in vroomheid hebben gevolgd tot de Dag des Oordeels.
Bron: De fundamenten van de Islaam (Uitgeverij Momtazah)